50 Bin Yıllık Dünya Düzeni – Birinci Aşama: Avcı-Toplayıcılardan Sümer Kentlerine Devletin İcadı

  • Anasayfa
  • Dersler
  • 50 Bin Yıllık Dünya Düzeni – Birinci Aşama: Avcı-Toplayıcılardan Sümer Kentlerine Devletin İcadı

Prof. Dr. Erdem Denk, Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini aynı bölümde, doktorasını Cardiff Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Birleşmiş Milletler sistemi, uluslararası örgütler, Avrupa bütünleşmesi ve insan hakları teorisi gibi konularda yayınlanmış on bir kitabı, iki kitap çevirisi ve makaleleri bulunmaktadır. Bir süredir taş çağından günümüze devletlerin ve hukuklarının tarihi üzerine çalışmaktadır.

DERS: 50 Bin Yıllık Dünya Düzeni – Birinci Aşama: Avcı-Toplayıcılardan Sümer Kentlerine Devletin İcadı

ÖĞRETİM ELEMANI: PROF. DR. ERDEM DENK

TARİH: 22 Eylül-17 Ekim 2021 arasında haftada 2 gün (Çarşamba ve Cuma) saat 21:00.

YÖNTEM: Toplam 120 dakikalık 8 ders (16 saat)

KATILIM: Derse katılabilmek için aşağıdaki formu doldurarak, ders ücretinin (1.500 TL; Öğrenciler için 1.000 TL) Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği İkt. İşl. Ziraat Bankası – Çukurambar Şubesi IBAN: TR23 0001 0019 3748 0396 4150 25 hesabına yatırıldığını gösteren dekontla birlikte [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. Derse katılacaklara özel zoom bağlantıları gönderilecektir.
Dersin tamamını takip edenlere talep etmeleri halinde katılım sertifikası verilecektir.
Bilgi ve Kayıt için: 0 531 975 87 51

BAŞVURU FORMU

Bu derste, insanların tarih boyunca kurduğu en önemli toplumsal ve siyasal örgütlenme birimlerinden olan devletleri ortaya çıkaran süreç ele alınacaktır. Klasik bir anlatı veya kronoloji takip edilmeyecek, farklı bir açıdan bakarak tarihi akışın aslında “bizim hikayemiz” olduğu gösterilecektir. Bu çerçevede, ateşin denetim altına alınmasından yazının icadına kadar geçen sürede maddi hayatta yaşanan gelişmelere koşut dönüşen insanlık halleri ele alınacaktır. Ensest tabususunda ailenin doğuşuna kadın-erkek ilişkileri, avcı-toplayıcılıktan tarıma üretim, şamanizmden paganizme inanç sistemleri, geçici barınaklardan konutlara mimari ve barınma, taş aletlerden metalurjiye silahlanma, elden ele takastan paraya değişim-ticaret vb. pek çok alanda Paleolitik ve Neolitik boyunca yaşanan dönüşümler tartışılacaktır. Çıkış noktası, hayatta kalmaya çalışan insanın temel ihtiyaçlarını giderecek çeşitli “güvenlik ve üretim araçları” geliştirmesi olacaktır. Başkalarıyla birlikte hareket etmeyi gerektiren bu araçların kimler tarafından ve nasıl kullanıldığının kurulacak düzenlerin niteliğini belirlediği ayrıntılı ve nüanslı tartışmalarla gösterilmeye çalışılacaktır.

Devletin İcadı

https://www.globacademy.org/courses/devletin-icadi/embed/#?secret=97CNIDYMBo#?secret=Bwb706ph5ODers İçeriğine Ulaşmak için Tıklayın