“Rusya ve Türkiye arasında Kamuoyu Algıları ve Hibrit Etkiler” Çalıştayı 5 Haziran 2024, Kadir Has Üniversitesi, Senato Salonu

  • Anasayfa
  • Uncategorized @tr
  • “Rusya ve Türkiye arasında Kamuoyu Algıları ve Hibrit Etkiler” Çalıştayı 5 Haziran 2024, Kadir Has Üniversitesi, Senato Salonu

Global Akademi tarafından Heinrich Böll Stiftung (HBS) Derneği Türkiye Temsilciliği’nin destekleriyle sürdürülen “Küresel Perspektifte Rusya ve Türkiye: Yakınsamanın Sınırları” projesi kapsamında düzenlenen üç çalıştayın sonuncusu, 5 Haziran 2024 tarihinde Kadir Has Üniversitesi’nde “Rusya ve Türkiye arasında Kamuoyu Algıları ve Hibrit Etkiler” başlığıyla gerçekleştirildi.

 

Konunun uzmanı araştırmacılar, akademisyenler ve siyasa yapıcılar da dahil olmak üzere ilgili aktörleri, gelişen Rus-Türk ilişkileri konusunda derinlemesine düşünmeye sevk etmek ve Türkiye’deki dış politika tartışmalarına katkı sunmak amacıyla geliştirilen proje kapsamında düzenlenen üçüncü çalıştaya, Kadir Has Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA), Atlantic Council, Aposto ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nden alanla ilgili çalışan akademisyen, araştırmacı ve gazetecilerden oluşan 20 kişi katıldı.

 

Çalıştay, Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın açılış konuşmasıyla başladı. Çalıştayın ilk bölümünde, konuşmacılar Ayşem Biriz Karaçay, Mitat Çelikpala ve Kaan Kutlu Ataç sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumlarda konuşmacılar Türkiye-Rusya arasındaki göç hareketlerini ve bu hareketlerin nedenlerini, iki ülke arasındaki bağımlılık ilişkisini ve bu ilişkinin doğasını ve Rusya’nın hibrit tehdit kapasitesini ve bu kapasitenin Türkiye’ye etkilerini ele aldılar. Verilen aranın ardından çalıştayın ikinci bölümünde, ilk bölümdeki sunumlardan yola çıkarak gündeme gelen sorular üzerine açılan tartışmada, Türkiye ve Rusya arasındaki enerji temelli karşılıklı bağımlılık, bu bağımlılığın simetrik/asimetrik oluşu, Türkiye’deki Rus nüfus, bu nüfusun faaliyetleri, karşılaştıkları zorluklar ve bulundukları yerler ile alakalı konuşulurken, aynı zamanda Rusya’nın hibrit tehdit kapasitesine dair Türkiye’den örnekler verildi.

 

Çalıştay Katılımcı Listesi

No Ad Soyad Kurum
1 Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe Kadir Has Üniversitesi
2 Ulaş Zal Akkaya Kadir Has Üniversitesi
3 Dr. Öğr. Üyesi Kaan Kutlu Ataç Mersin Üniversitesi
4 Prof. Dr. Mustafa Aydın Global Akademi
5 Dawid Bartelt Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliği
6 Utku Başar Aposto
7 Cem Bico Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliği
8 Ivanna Buroun Kadir Has Üniversitesi
9 Filippo Cicciù Agenzia Nazionale Stampa Associata
10 Prof. Dr. Mitat Çelikpala Kadir Has Üniversitesi
11 Pınar Dost Atlantic Council
12 Erman Ermihan Kadir Has Üniversitesi
13 Riccardo Gasco Bologna Üniversitesi
14 Doç. Dr. Onur İşçi Kadir Has Üniversitesi
15 Omar Kadkoy Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliği
16 Dr. Öğr. Üyesi Ayşem Biriz Karaçay İstanbul Ticaret Üniversitesi
17 Doç. Dr. Emrah Karaoğuz Kadir Has Üniversitesi
18 Sezen Kaya Sönmez Kadir Has Üniversitesi
19 Doğuş Sönmez Kadir Has Üniversitesi
20 Dr. Mehmet Ali Tuğtan İstanbul Bilgi Üniversitesi