Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama, 25-27 Nisan 2024 – Çukurova Üniversitesi

  • Anasayfa
  • Uncategorized @tr
  • Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama, 25-27 Nisan 2024 – Çukurova Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, ABD Büyükelçiliği ve Global Academy işbirliğiyle gerçekleştişrşilen “Make Information True Again” (MITA) projesi kapsamında 25-27 Nisan 2024 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi’nde “Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama” konulu dördüncü öğrenci çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştaya, Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümlerinde lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören 21 öğrenci katıldı. Çalıştayın ilk gününde katılımcılara çalıştay kapsamında yapılması planlanan faaliyetlerden bahsedilerek, ardından uzmanlar tarafından “Hakikat Sonrası Çağ: Gerçekler ve Yarı-Gerçekler”, “İnfodemi ve Bilgi Düzensizlikleri Türleri” ve “Doğruluk Kontrolü: Metodolojisi ve Uygulamaları” konularında eğitimler verildi.

Çalıştayın ikinci gününde sabah alanında uzman akademisyenler tarafından “21. Yüzyılda Psikolojik Savaş ve Bilişsel Savaşlar”, “Gerçek Ötesi Çağda Dış Politika ve UA İlişkilerde Dezenformasyon, Yanlış Bilgi ve Sahte Haber”, ve “Türkiye-ABD-NATO İlişkileri” başlıklı konularda seminerler verildi.

Çalıştayın öğleden sonraki kısmında ise “Küresel Dönüşümün Odağında Türkiye’nin Transatlantik İlişkileri” başlıklı konferans, Prof. Dr. Harun Arıkan’ın (Çukurova Üniversitesi) kolaylaştırıcılığında ve Prof. Dr. Mustafa Aydın (Kadir Has Üniversitesi), Prof. Dr. Serhat Güvenç (Kadir Has Üniversitesi), Barçın Yinanç (Gazeteci) ve Dr. Öğretim Üyesi Kaan Ataç’ın (Mersin Üniversitesi) katılımları ile gerçekleştirildi. İki saati aşan konferans sürecince katılımcılara Türk-Amerikan ilişkileri özelinde tarihsel ve güncel bilgiler verilereki ilişkşilerin geleceğine yönelik öngörülerde bulunuldu ve gerçek-doğrulama metodlarıyla yanlış bilinen doğrular üzerinde duruldu. Soru cevap kısmının ardından çalıştayın ikinci günü tamamlandı.

Çalıştayın üçüncü ve son gününde ise katılımcılara dezenformasyonla mücadele konusunu destekleyici online oyunlar oynatıldı. Devamında faaliyet uzmanları başta Rusya-Ukrayna Savaşı olmak üzere son dönemde sosyal medya platformlarında sıklıkla karşılaşılan dezenformasyon örneklerinden bahsederek, katılımcıların farklı platformlardan bu haberlerin doğruluk kontrolü yapabilmesine imkân sağlayan grup çalışması ve uygulamalar yaptırdılar. Üç gün devam eden çalıştay, sertifika töreni ile son buldu.